Vijf voordelen mediation

Vijf voordelen mediation

Wat mediation inhoudt, is voor de ene persoon meer duidelijk als voor de ander. Is het een soort relatie-therapie? Nee. Bij een echtscheiding of relatie-beindiging kun je de afspraken via mediation afronden. Dit resulteert in een heel ander traject dan via de advocatuur. Wat zijn vijf voordelen van mediation?

1. Mediation is gericht op twee tevreden partijen
De echtscheidingsdocumenten worden niet eerder ondertekend voordat ieder achter de inhoud staat. Het kan echt. Dit heeft als doel dat ieder daarna verder kan gaan en de behoefte om in de toekomst een juridische procedure te starten minimaal is. Met name als er kinderen zijn en er dus een ouderschapsplan komt, is het voor hen heel fijn als (onnodige) juridische procedures buiten de deur blijven.
2. Scheiden gaat heel snel
Als er twee advocaten in beeld zijn, kan een scheiding heel lang duren, soms wel jaren. Via mediation kan een echtscheiding zo snel gaan als deelnemers willen en kunnen. Dit betekent dat de scheiding binnen een paar maanden (inclusief inschrijving gemeente) geregeld kan zijn.
3. Zelf besluiten
Via een juridische procedure met twee mensen die iets anders willen, besluit uiteindelijk een rechter wie er ‘gelijk’ zal krijgen. Bij mediation is juist het uitgangspunt én voordeel dat er zelf regie is over de uitkomst over belangrijke zaken. Afspraken over alimentatie, eventueel co-ouderschap én verdeling van bezittingen en schulden worden op deze manier onderling besloten.
4. Niet meer begeleiders dan nodig
Bij een relatie-beëindiging spelen vraagstukken op meerdere terreinen, bijvoorbeeld rondom een koopwoning, toeslagen, hoe vertel je het de kinderen en pensioenen. Het voordeel van een (geregistreerde familie)mediator is dat deze alle terreinen van de scheiding kan en mag begeleiden. Op deze manier zijn er niet meer begeleiders/professionals dan nodig, dus niet onnodig vaak het verhaal opnieuw doen.
5. Scheiden is goedkoper
Scheiden via mediation is vaak veel goedkoper dan wordt gedacht. De uurtarieven van mediators zijn gemiddeld fors lager dan advocaten, daarnaast is de mediator vaak sterk gericht op het ‘zelf oplossen’ wat kan, dit bespaart tijd. Veel mediators kunnen daarnaast op basis van subsidie, de zogeheten ’toevoeging’ werken. Als dit aan de orde is, vallen de kosten sterk mee.