Indexatie alimentatie 2022

Indexatie alimentatie 2022

Ieder jaar wordt de alimentatie geïndexeerd. Hoe en door wie? We leggen het uit.

Alimentatie indexeren
Ieder najaar maakt de overheid de indexatie-cijfers bekend. Dit wordt gepubliceerd in de Staatscourant. Het percentage voor 2022 is vastgesteld op 1,9%, dat wil zeggen dat de alimentatie dus met 1,9% mag/moet worden verhoogd. Dit geld voor de kinderalimentatie maar óók voor de partneralimentatie.

Waarom is de indexatie?
Alles wordt duurder: iets wat nu 5 euro kost, zal over een paar jaar waarschijnlijk duurder zijn. De prijzen en lonen veranderen, hierom verandert ook de koopkracht. Als je niet zou indexeren, zou je na een aantal jaar waarschijnlijk te kort hebben als ontvanger. Daarom worden de bedragen ieder jaar verhoogd, zolang de alimentatie-afspraken gelden. Het is elk jaar een ander percentage.

Uitrekenen!
Uitrekenen doe je zelf, ook zijn er tools op internet. Er is dus geen instelling of toezichthouder rondom de alimentatie-afspraken, dit is de eigen verantwoordelijkheid. Je stelt elkaar van deze nieuwe bedragen op de hoogte, het beste is om dit op schrift te doen. Dit nieuwe bedragt geldt vanaf de alimentatie over de maand januari 2022.

Nieuwe alimentatie -afspraken
Met grote regelmaat vragen alimentatie-afspraken om herziening door de jaren heen. Soms in verband met nieuwe relaties en partneralimentatie, soms door een gewijzigde zorgregeling in een ouderschapsplan waardoor de kinderalimentatie moet worden herzien. Alimentatie-afspraken werken, als ze voor allebei goed voelen. Het is daarom raadzaam een formele alimentatieberekening te laten doen, omdat je dan allebei weet wat de normen volgens het recht zijn. Een MfN-registermediator die hierin gespecialiseerd is, kan een echte berekening maken én begeleiden bij goede afspraken.